2011. január 20., csütörtök

Törpesün, keleti sün, füles sün... Hogy is van ez?!

A sünfélék rendszertanában  kevésbé jártas ismerőseim gyakran kérdezik tőlem, hogy a törpesün tartása legális-e hazánkban? Sokaknak rémlik, hogy a sün védett állat, azt viszont már kevesen tudják, hogy hány faj is létezik belőlük, ezért most lerántjuk a leplet ;) A sünfélék családjába összesen 23 ma élő faj tartozik, de hazánkban nagy valószínűséggel csak 3 fajjal találkozhatsz, név szerint: a keleti sünnel, az afrikai fehérhasú törpesünnel, valamint a füles sünnel. Most őket, illetve még két fajt fogok bemutatni  akikről hamarosan kiderül, hogy miért is fontosak számunkra. Elöljáróban annyit, hogy a keleti sün valóban védett, ezért elméletileg csak a természetben találkozhatsz velük, a másik kettő viszont szabadon tartható házi kedvencként, másképp nem is valószínű, hogy láthatod őket, ugyanis nálunk nem őshonosak. Lássuk, melyik hogyan is néz ki és mik a főbb jellemzőik:


Keleti sün (Erinaceus roumanicus)















A keleti sün a legnagyobb hazai rovarevő emlős, testhossza 25-30cm, testtömege átlagosan 700-900g, de a téli álomra való felkészüléskor elérheti a 1500g-ot is. Magyarországon védett állat, ami azt jelenti, hogy otthon csak sérült, beteg, vagy önellátásra képtelen fiatal sünit tarthatunk, őket is csak a felépülésükig, vagy ha ez késő őszre-télre esik, akkor az első tavaszig. Eszmei értéke 10.000Ft. Élőhelye nyugati határa a Nyugat-Csehországtól Észak-Olaszországig terjedő képzeletbeli vonalon található, keleti határa pedig a Déli-Urálnál húzódik,de előfordul a Kaukázus peremén, Krétán és az Égei-tenger kisebb szigetein is.


Afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris)

















Az afrikai fehérhasú törpesün testhossza 17-23cm, átlagos testtömegük 300-700g. Latin neve ugyan teljesen megegyezik a fehérhasú sünével, ennek ellenére két különböző fajról van szó, ugyanis az afrikai változat a algériai sün és a fehérhasú sün keveréke. Háziállatként ez a faj a legelterjedtebb. Ideális tartási hőmérséklete 18-30°C, ennél hűvösebb viszont tartósan nem lehet, mert szinte biztos, hogy részleges téli álomba merül, ami esetenként végzetes lehet, ugyanis eredeti élőhelyén ritkán esik a hőmérséklet 20°C alá!


Füles sün (Hemiechinus auritus)

  














A füles sün testhossza 20-30cm között mozog, átlagos testtömege 200-400g.  Hosszú fülei miatt a legkönnyebben felismerhető faj. Elterjedt Közép-Ázsiában és a Kaukázusban, de egyes változatai előfordulnak Indiában és Pakisztánban is. Az afrikai fehérhasú törpesün után ezt a fajt  tartják leggyakrabban háziállatként.


Fehérhasú sün (Atelerix albiventris)

















A fehérhasú sün testhossza 12-23cm, átlagos testtömege 250-550g. Élőhelye Közép-Afrika, Szudán, Szenegál, Zambia vidékein található. Megjelenése nagyon hasonlít az afrikai fehérhasú törpesünére, ami nem is csoda, hiszen az afrikai változat részben neki köszönhetően jött létre. Nála is szintén érvényes, hogy teljes téli álmot nem alszik.


Algériai sün (Atelerix algirus)
Az algériai sün megjelenésben nagyon hasonlít a európai sünre, különbség köztük a zömökebb testalkat és a tüskétlen fejtető, átlagos testhossza 20-25cm, testtömege 600-800g között mozog. Élőhelye Spanyolországban és Észak-Afrikában található, de előfordul a Kanári-szigeteken, illetve Franciaország melegebb területein is. Számunkra szintén az afrikai fehérhasú törpesün miatt lényeges, hiszen másodsorban neki köszönhetjük létezésüket.

Forrás: