2011. január 27., csütörtök

Rábeszélhetlek?

Ma 10+1 érvet fogok felhozni a süntartás mellett. Akit sikerült rábeszélnem, kérem jelentkezzen :)

1. Nem zavarja a szomszédokat
A kutyákkal ellentétben nem ugat ha zajt hall, vagy éppen nincs otthon a gazdija és a szomszédhoz sem mászik át, így garantáltan megmarad a jószomszédi (v)iszony.

2. Nincs kellemetlen szaga
A süninek gyakorlatilag egyáltalán nincs szaga, vizelete nem tartalmaz ammóniát sem, ami a rágcsálók kellemetlen szagáért felelős. Ha rászánunk napi 3 percet lakhelye tisztán tartására, akkor garantáltan szagmentes, ellenben a macskával, vagy kutyával, ahol a lakásba belépve szinte mindig érezni az állat szagát.

3. Nem kell sétáltatni
A kutyával ellentétben nem kell napi 3x fél órát sétáltatni, ezért ideális elfoglalt emberek számára is

4. Keveset eszik
Kis méretének köszönhetően keveset eszik, ezért egyáltalán nem drága a fenntartása, egy 4kg-os száraztáp több, mint egy évig elegendő (éppen ezért ne sajnáljuk a pénzt a legjobb minőségűre!).

5. Nem zavarja, ha átmenetileg keveset foglalkozol vele
A sün magányos állat, a természetben csak párzás idején találkozik fajtársaival, ezért egyáltalán nem zavarja, ha átmenetileg nincs időd foglalkozni vele. Ez azonban nem aszt jelenti, hogy egyáltalán nem igénylik a törődést, sőt! A természetben hatalmas terület áll a rendelkezésükre, ahol kedvükre rohangálhatnak, mesterséges környezetben viszont nekünk kell biztosítanunk a változatosságot, valamint ha rendszeresen elhanyagoljuk, akkor elidegenedik az emberektől, közeledésünket puffogással és szurkálódással fogja honorálni! Ha nagyon szeretnél sünit, de nem tudsz vele naponta legalább fél-egy órát foglalkozni a takarításokon felül, akkor válassz két lány sünit, ők legtöbbször jól kijönnek egymással.

6. Nem rágja/karmolja szét a bútorokat
A sün nem rágcsáló és szerencsére éles karmai sincsenek, így a bútoraid garantáltan sértetlenek maradnak. Néhány süni szeret ugyan "rendezkedni" de semmit sem rág szét az élvezet kedvéért.

7. Kis helyen is elfér
Nincs nagy helyigénye, de lakhelyének alapterülete legalább 0,5m2 kell legyen és ne feledkezzünk meg a legalább 28cm átmérőjű futókerékről sem, mert a természetben a sünök akár 5-10km-t is megtehetnek egy éjszaka alatt! Legideálisabb ez a típus, amely kifejezetten sünök számára készült, mérete és rácsozása is megfelelő, ugyanakkor a tartós porfestés miatt könnyen tisztítható vízben is. Az ennél kisebb átmérőjű kerék hosszútávon fájdalmas gerincproblémákhoz vezet!

8. Utazásnál akár 3-4 napra is magára hagyható
Ha sikeresen rászoktattuk az önitatóra és elegendő száraztápot biztosítunk számára, akkor gond nélkül magára hagyható, amíg hosszú hétvégénket töltjük, 1-2 alkalommal egy évben. Ennél hosszabb időre viszont ne hagyjuk egyedül és ha tudjuk akkor kérjük meg legalább a szomszédot, hogy időnként ellenőrizze őt! Fontos, hogy télen ne kapcsoljuk le a fűtést, mert 18°C alatt téli álomba merülhetnek, ami gyakran végzetes számukra!

9. Nem érzékeny a nyári melegre
A törpesün afrikai állat, így ő akkor kezdi jól érezni magát, amikor mi már légkondi kapcsolójáért kapkodunk. A 30°C-ot is minden gond nélkül elviseli, így ideális panellakásba is, azonban a hőmérséklet tartósan ne menjen e fölé!

10. Nem kell orvoshoz/kozmetikushoz hordani
Kutyával/macskával ellentétben nincsenek kötelező oltások és állatkozmetikushoz sem kell hordani.

+1. Különleges állat
A törpesün nem túl elterjedt állat hazánkban, ezért garantáltan mindenki látni akarja majd, amint kiejted a szádon, hogy van egy sünid ;) Ha esetleg kedvet kaptál hozzá, akkor látogass el ennek a remek családi tenyészetnek a weblapjára, ahol szinte mindig akad néhány megvásárolható kölyöksüni!

A következő bejegyzésemben ennek ellenkezőjét fogom megkísérelni, azaz 10+1 érvvel próbállak majd eltántorítani a süntartás örömeitől :)