2011. március 15., kedd

Törpesüni költözik a családhoz - I.rész

Ebben a részben a sünik lakhelyével fogunk foglalkozni. Mivel életük legnagyobb részét ezen a helyen töltik, érdemes alaposan átgondolni, hogy végül melyik megoldás mellett döntünk. 

Mennyire aktív egy sün?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a sün lassú és lusta jószág, aki állandóan összegubózva lustálkodik. Ennek az az oka, hogy éjszakai állat, ezért a nappalt leginkább alvással tölti, ezen felül a legtöbb sün csak keveset mozog az ember közelében, igazi énjüket éjszaka mutatják csak meg. Ilyenkor jól látható, hogy állandóan mászkálnak és mindig találnak maguknak valami elfoglaltságot, feltéve, hogy minden kelléket és játékot biztosítottunk számukra. A természetben 5-10km-t is gond nélkül megtesznek egy éjszaka alatt, sőt, meglepően gyorsan tudnak futni, ezért mindig tartsuk rajtuk a szemünket, ha olyan helyen vannak, ahonnan megszökhetnek. Elegendő néhány másodperc figyelmetlenség és volt sün, nincs sün! Ha egy egészséges süni éjszaka is gubbaszt, vagy kitartóan kaparássza a lakhelye oldalát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy unatkozik, ilyenkor találjunk neki valami izgalmas játékot! Erről a következő részben bővebben is beszélünk majd.




Mekkora hely kell egy süninek?

A sünök számára túl nagy hely nem létezik, ezért beszéljünk inkább az alsó határról: ahhoz hogy kedvencünk jól érezze magát minimum 0,5m2 alapterületű lakhelyre van szüksége. Ennél kisebben is tud élni, de egyáltalán nem kényelmes számára. Természetesen előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor átmenetileg kisebb hellyel kell beérnie (nyaralás, utazás, költözés, stb). Ilyenkor ha tehetjük sűrűn engedjük ki őt szaladgálni! Fontos, hogy 0,25m2-nél kisebb területen még átmenetileg se tartsuk és ilyenkor még inkább szükséges, hogy biztosítsunk számára egy futókereket! Legelterjedtebb terrárium és ketrecméret sünik tartásánál a 100 x 50 x 40cm (szélesség x mélység x magasság), viszont ha van elegendő helyünk és igazán kényelmes lakóteret szeretnénk kialakítani a sünink számára, akkor a 120 x 60 x 40cm-es lakhely a legideálisabb, ebben már tényleg mindennek jut hely, de még az ésszerűség határain belül maradunk. További lehetőségként terjeszkedhetünk felfelé is, azaz készíthetünk emeletes terráriumot is, arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a sünöket nem igazán zavarja a magasság, több méter magasból is szemrebbenés nélkül képesek leugrani, így könnyen megsérülhetnek! A feljárókat úgy alakítsuk ki, hogy egyszerre csak kicsitket huppanhassanak és mindig legyen néhány centiméter magas oldalfaluk!



Miben lakjon a sünink?

A sün elhelyezésére több lehetőségünk is van, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Amit mindenképp kizárhatunk, az a lakásban szabadon tartás és a kartondobozok.

Ketrec

A legkönnyebben és leggyorsabban beszerezhető lakó alkalmatosság, bár az ára elég borsos. Igényesebb kivitelben gyakran meghaladja egy azonos méretű terrárium árát, főként a nagyobb állatfelszerelés áruházakban, amelyek egyébként sem az olcsóságukról híresek, igaz, cserébe szinte minden kellékhez azonnal hozzájuthatunk. A ketrec előnye, hogy könnyen takarítható és mozgatható, ezen felül  igen jól szellőzik. Hátránya hogy a sünihez nappal jobban eljutnak  a zajok és éjszaka jobban ki is hallatszik a sündörgők ténykedése. További nagy hátránya, ami miatt sokan nem kedvelik - köztük én sem -  hogy a rácsokra szeretnek felmászni a sünik, lefelé viszont már nem tudnak, csak esni, ami a lábtörések és ficamok mellet belső sérüléseket is okozhat, ezért ha nincs komolyabb indokunk, inkább válasszunk valami mást, vagy tegyünk bele egy futókereket, így remélhetőleg a "hegymászás" helyett azzal foglalkoznak majd. Az előbbiekből adódik, hogy a lehető legalacsonyabb ketrecet érdemes választani, úgy, hogy minden kellék elférjen benne. Ehhez a 40cm-es magasság környéke a legideálisabb. Érdemes figyelni arra is, hogy a ketrec tálcája minél magasabb legyen, különben tiszta forgács lesz minden körülötte (feltéve, hogy forgácsot használunk). Lényeges, hogy a ketrec alja ne legyen rácsos, mindenképp legyen műanyag tálcája és ne legyenek éles, sorjás drótjai, sarkai! Tehát az ismerőstől kapott, leselejtezett, "horganyzott tenyészketrec" nem alkalmas süntartásra! Ketrecből is számtalan gyártó létezik, számtalan minőségben, mindenképp kerüljük a vékony, silány minőségű, recsegős műanyagból készült termékeket, ha van rá lehetőség, akkor válasszuk a Ferplast cég kiváló minőségű ketreceit, amelyekhez több kiegészítőt is kapunk, a leggyakoribbak: sarokház, golyós itató, etetőtál, szénatartó (meglehet, ez számunkra teljesen felesleges).  Ezek a ketrecek hosszú élettartamúak és minden szempontból megfelelnek a süniknek!
Terrárium

Árban közel van a ketrecéhez, véleményem szerint a legjobb megoldás a sünik számára. Nagy előnye a könnyű tisztán tarthatóság, hiszen az üveg nem szívja magába a szagokat és nem színeződik el, viszont a teljes takarítás körülbelül kétszer annyi időt vesz igénybe, mint a ketrecnél, mivel nem dobhatjuk be csak úgy a fürdőkádba. A zajok nagy részét mindkét irányba kiszűri és a sünök sem tudják kiszórni belőle a forgácsot. Lényeges, hogy a ketreccel ellentétben a rövid téli szellőztetéseknél jól védi az állatot a hirtelen hideg levegőtől. Hátránya a törékenység és a nagy súly (egy 0,5m2-es kb.30kg), ami miatt nem ajánlatos sokat mozgatni. Ha tehetjük, akkor kerüljük a hagyományos  felül nyitott terráriumok használatát, inkább válasszuk az elől elhúzható ajtóval, felül pedig szellőzővel szerelt változatot, abból garantáltan nem szökik meg a sünink. Ha mégis a hagyományos terráriumot választjuk, akkor ügyeljünk rá, hogy a legmagasabb tereptárgy teteje legalább 25cm-el legyen alacsonyabb a terrárium felső élénél, különben könnyen kimászik a süni. Fontos, hogy soha se takarjuk le a terrárium tetejét teljesen, mindig biztosítsuk a megfelelő szellőzést!



Fa terráriumok

Ezeket általában saját maguk készítik a tenyésztők és a süngazdik, leggyakrabban OSB lemezből, vagy faforgács lapból, de készülhetnek leselejtezett bútorokból is. Előnye, hogy az alapanyaga viszonylag olcsó és könnyen megmunkálható, ezzel teljes alkotói szabadságot biztosítva, ezen felül rendkívül masszívak és strapabíróak. Hátrányuk a nehéz tisztíthatóság, valamint felületkezelés nélkül a natúr lapok érzékenyek a nedvességre is. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a különböző lakkok és festékek mérgező oldószereket tartalmaznak, amelyek gyakran hetekig párolognak még a kezelt felületről, de a bútorlapgyártáshoz használt formaldehid tartalmú fenolgyanta sem tartozik a legegészségesebb anyagok közé, ebből az OSB lapok igen nagy mennyiséget tartalmaznak. Fa terráriumoknál további  probléma, hogy a szagokat könnyen magukba szívják, amit utána nehéz megszüntetni, véleményem szerint nem a leghigiénikusabb megoldás és legtöbbjük dekoratívnak sem nevezhető. Ha mégis ilyet szeretnénk, akkor válasszunk laminált bútorlapot, ez viszonylag könnyen tisztítható, és csak az éleinnél érzékeny a nedvességre.




Műanyag dobozok

Ha átmenetileg nincs más megoldás, akkor választhatunk különféle műanyag dobozokat is, a minimálisan szükséges alapterület és magasság figyelembevételével. Gyakorlatilag a legolcsóbb megoldás, Ikea-ban már 2-3.000Ft-ért vásárolhatunk egyet, nagyon könnyű tisztán tartani és könnyen hordozható. Ideális, ha utazáskor magunkkal szeretnénk vinni a kisállatunkat, vagy ha éppen pénz szűkében vagyunk, végső lakhelynek viszont semmiképp sem ajánlott!



Sünjátszótér és sün kennel

Főként külföldön elterjedt, hogy a kisállatoknak több négyzetméter alapterületű helyet kerítenek el, legtöbbször bútorlapokkal, vagy előre gyártott kerítés elemekkel. Ha nagy és szellős lakhelyet szeretnénk a süninknek akkor a legolcsóbb és legjobb megoldás, feltéve, hogy van elég hely a lakásunkban. Ha csak játszótérnek szeretnénk használni, akkor a kertben is elkészíthetjük, ekkor  viszont fokozottan ügyeljünk a megfelelő magasságra! Amennyiben állandó lakhelynek szánjuk, mindenképp valamilyen zárt és fűthető helyre készítsük el.


A képek forrása:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTqKhb7BCXcDd30ZHPVUPMNRMZLUo6TSoifaVr2UfPhWLOKfTvKOkOlceI_XNQAfmuAUbvXN83yMGegk8CXaHh0CSAWoRNNkS1t4uzyIqP64zzL8Pq0WgMPMYWN7m1Mi8fjM_pzHSTBjsW/s1600-r/hedgehog41.jpg
http://www.ikea.com/PIAimages/68534_PE182698_S4.jpg
http://www.terra-spezialist.de/media/images/standard-holzterrarium-neu_3.jpg
http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/04_03/hedgehogNNP0405_468x308.jpg
http://www.ferplast.it/backend/ftp/itemimg_small/0180003513.jpg

HOZZÁSZÓLÁS